Michael R. Scotch

Acceptance Commitment Therapy

Acceptance Commitment Therapie (ACT) is een wetenschappelijk bewezen therapievorm die als doel heeft dat iedereen (weer) een waardevol leven kan leiden op een manier die bij hun normen en waarden past en waar ze weer energie van krijgen. ACT leert je bewuster te leven waardoor je meer uit je leven kan halen dan je op dit moment doet. Het leert je te voorkomen dat je in je leven 'vastloopt' en zorgt er voor dat je je weer gaat bezighouden met de dingen in jouw leven die jij als waardevol beschouwt.

 

ACT bestaat uit twee kern elementen: Acceptance & Commitment.

 

In het Acceptance deel van de begeleiding word je op een handige en speelse manier geleerd om te gaan met jouw persoonlijke manier van denken en de daarbij behorende obstakels. Je krijgt inzicht in jouw persoonlijke patronen en leert ruimte maken voor (vervelende) gevoelens. Door van een afstand naar jouw gedachten en gevoelens te kijken leer je op een andere manier naar jezelf te kijken en de aandacht te richten op het hier en nu. Hierdoor zul je in de toekomst dergelijke niet-productieve gedachten en gevoelens snel te herkennen waardoor je niet meer zo snel vastloopt in jouw leven.

 

In het Commitment deel van de begeleiding ligt de focus in zijn geheel op het weer gaan investeren in jezelf. Er wordt gekeken naar de dingen die voor jou echt belangrijk zijn in het leven en hoe je concreet aan de slag kan gaan met de dingen die er echt toe doen. Zodra je weet welke kant je op wilt gaan met je leven, wordt het tijd om in actie te komen, je gedrag af te stemmen op de richting die jij uit wilt en afspraken te maken om jouw acties af te stemmen op jouw waarden. Het belangrijkste daarbij is dat je ook aan de afspraken gaat houden die jij met jezelf hebt gemaakt (Engels: commitment).  Laat je dus niet  ontmoedigen door tegenslagen, mislukkingen en tegenstand uit je directe- en indirecte omgeving. Zelfs niet door ongewenste ervaringen en gevoelens die het gevolg zijn van de nieuwe weg die je bent ingeslagen.

 

Heeft u interesse in een dergelijke begeleiding voor een of meerdere van uw (zieke)werknemers? Neem dan gerust contact met ons op.