Stress en burn-out


Stress is gezond zolang de eisen die aan iemand worden gesteld niet hoger zijn dan wat die persoon aan kan. De draaglast (verplichtingen, levensgebeurtenissen, problemen, kortom de belasting) en de draagkracht (geestelijke sterkte, lichamelijke sterkte, gezondheid en sociale steun, kortom de belastbaarheid) zijn dan met elkaar in evenwicht.


Problemen ontstaan echter wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht en deze overbelasting gedurende langere tijd -weken, maanden of zelfs jaren- aanhoudt. Mensen in deze situatie putten zichzelf -in een poging aan de aan hen gestelde eisen te voldoen- almaar verder uit. Hoe groter de uitputting, hoe erger de klachten worden. Mensen die overbelast zijn, worden ook steeds emotioneler. Uitbarstingen van woede, agressie, paniekaanvallen, wantrouwen en depressieve gevoelens worden in plaats van uitzondering, dagelijks voorkomende verschijnselen. De gewone dagelijkse dingen worden een steeds grotere last. Een telefoontje plegen, stofzuigen, wassen: alles kost te veel moeite en te veel energie. Op een bepaald moment is de koek helemaal op en laat de spreekwoordelijke druppel de emmer overlopen, waardoor iemand instort en burn-out raakt.


Iemand met burn-out zal moeten werken aan verandering van de situatie en van de gewoontes die hebben bijgedragen aan de stress en daaruit volgende burn-out. Dit vraagt tijd, inspanning en oefening. Het is belangrijk daarbij deskundige hulp te zoeken. In de burn-out begeleiding van WhiteStone word je geleerd om de relatie die jij hebt met je werk en met jezelf te verbeteren. Naast een aantal strategieën om die relatie te verbeteren, wordt ook gebruik gemaakt van aandacht- en ontspanningsoefeningen. Dit alles wordt in een uitgebalanceerd persoonlijk plan met een aantal oefeningen samen met jou en indien nodig met de werkgever en de arbo- of bedrijfsarts uitgewerkt.

 

Deze oefeningen zijn onderverdeeld in oefeningen voor je lichaam, oefeningen voor je gedachten en oefeningen voor je emoties. De oefeningen hebben een logisch verband met elkaar binnen het opgestelde stappenplan.

 

De eerste stap is dat je je bewust wordt van je eigen lichaam, van je ademhaling, van het kloppen van je hart, van de spanningen in je spieren.

 

De tweede stap is dat je je bewust wordt van je gedachten. Wanneer je je bewust wordt van wat er zoal in je hoofd omgaat zul je merken dat duizenden gedachten allemaal om je aandacht vechten.

 

De derde stap is dat je je bewust wordt van je emoties, je gevoelens en je stemmingen. Dit is de moeilijkste, maar als je je al bewust bent van je lichaam en je gedachten, is het maar een stap verder.



Ziek thuis met burn-out?

Door stress en burn-out ziek worden is voor niemand prettig. Voor de werknemer niet, maar ook niet voor de werkgever. Nog vervelender wordt het als je langdurig uit de roulatie raakt. Op dat moment krijgen zowel de werknemer als de werkgever te maken met De Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet verlangt dat werknemer en werkgever zich samen met Arbo- of bedrijfsarts inspannen om de uitgevallen werknemer zo snel als mogelijk is weer aan het werk te krijgen.

Meer informatie over de
Wet verbetering Poortwachter vind je hieronder

Share by: